איך לשרוד דיון פוליטי בשולחן החג? (או: איך לא להפוך את ראש השנה ליום הכיפורים)

איך לשרוד דיון פוליטי בשולחן החג? (או: איך לא להפוך את ראש השנה ליום הכיפורים)

החגים הם זמן של שמחה, אוכל טעים ומשפחה – וכמובן, דיונים פוליטיים שעשויים להפוך כל ערב חג לערב בחירות. בעוד שאתם נלחמים על הפרוסה האחרונה של חלה, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לשרוד גם את הדיון המתבקש על המצב המדיני, בלי להרוס את החג:

הישארו רגועים והגיבו באמפתיה: כן, זה קשה כמו לשכנע את הסבתא להפסיק לשים עוד אוכל בצלחת שלך, אבל נסו להיזכר שכולם חווים את המציאות בצורה שונה. ומי יודע? אולי תלמדו משהו חדש אם תאזינו ולא רק תנסו להשתלט על השיחה. במיוחד בתקופה זו, כאשר משפחות ממגזרים שונים נפגשות, חשוב להראות רגישות תרבותית ולהבין את ההקשרים השונים שמביא כל אחד לשולחן.
דברו בצורה ברורה ורגועה והימנעו מהצהרות כוללניות: ההמוטו כאן הוא "דבר על עצמך". אתה לא דובר בשם העם הישראלי, אלא רק בשם עצמך. לדוגמא, תגידו "אני מאוד מאוכזב מהממשלה" ולא "כל העם מאוכזב!". אל תדאג, אם אתה מספיק משכנע, אולי אפילו הדודה מרים תסכים איתך בסוף.
השתמשו בשאלות מנחות: זה עובד מצוין גם לגרום לאנשים לחשוב על הדברים שהם אומרים. "למה אתה חושב כך?" ו "למה לדעתך זה יוביל?" הוא הרבה יותר מעניין מ"אתה טועה!". הראו שאתם מעוניינים להבין את הטענות של הצד השני, לא לתקוף אותם. זה גם יתן לכם זמן לנשום ולבלוע את הביס הבא.
אפשר להתנגד לטיעון בלי להתנגד לאדם: תזכרו את כל הפעמים שהדוד משה עזר לכם להתקין את המדף בחדר או לתקן את המחשב. כן, אפילו אם אתם לא מסכימים עם הדעות שלו על חוק הגיוס, הוא עדיין אותו דוד משה שתמיד נמצא שם בשבילכם. הפרידו בין האדם לטענה והגיבו על מה שנאמר ולא על מי אמר את הדברים. לדוגמא, במקום לומר "טוב, אתה לא שירתת בקרבי ברור שאין לך מושג", אמרו "המצב בשטח הוא שפשוט אין מספיק כוח אדם לנהל שתי מלחמות בחזיתות שונות".
הישארו סבלנים, חיובים ומעודדים: הבסיס לדיון מוצלח הוא כבוד הדדי לאדם ולדעות שהוא מביע. עודדו את הצד השני להביע את דעתו, גם אם אתם לא מסכימים איתה. כולנו נרוויח מהקשבה אמיתית ודיון עמוק ונעים. דיון מוצלח הוא לא זה שבו אתם צודקים בכל העניינים, אלא זה שבו כולם יוצאים ממנו עם חיוך והרגשה טובה. אם זה לא הולך ככה, תמיד אפשר לחזור לסלט.
ואם אתם מרגישים שהשיחה מתחילה להתחמם מדי, זכרו שתמיד יש אפשרות לקפוץ לעזרת המטבח – אין כמו ״אני רק הולך לעזור עם הקינוח״ כדי להימלט מדיון לוהט.

הכותבת הינה מרצה לתקשורת ומאמנת דיבייט ועמידה מול קהל במרכז כהן אידוב לדיבייט ורטוריקה .
רוצה ללמוד איך לבטא את עצמך? לנצח כל דיון? להתמודד עם התנגדויות? הצטרפו לקורס דיבייט ושכנוע

דילוג לתוכן